Ingredienser för 4 potioner1 kg nöt- eller älgkött med ben ex, högrev eller 600 g kött utan ben
2 msk smör
10 st kryddpepparkorn
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
2 st lagerblad
5 dl vatten
3 st gula lökar
2 st morötter
¼ rotselleri
½ kålrot
1 st palsternacka
1 knippe persilja
Tillbehör: Kokt potatis
Gör så här:
Skär köttet i lagom bitar, och bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg kött och ben i grytan tillsätt salt och kryddor och den gula löken i klyftor. Vispa ur pannan med lite vatten och slå på köttet med överiga vattnet. Koka under lock på mycket svag värme tills köttet bli mört, ca 2 timmar.
Förbered också rotfrukterna i små bitar, kålroten i 1x1 cm och de övriga i lite större bitar. Skala potatisen. Nu skulle du kunna gå ut och gå en långpromenad i 2 timmar och när du kommer tillbaka, så lägger du i rotfrukterna i kalopsen och rör om. Kokar potatisen i en kastrull. Efter ytterligare 20-30 minuter kan du sitta ner och äta. Glöm ej att sist av allt hacka persilja, strö över och rör om.